Restauratie Koppelpoort in Amersfoort

Trotseerloodjes

Lood is een veel toegepast materiaal bij historische gebouwen. Dakgoten, vergaarbakken en hemelwaterafvoerpijpen worden vaak in dit materiaal uitgevoerd. Maar ook aansluitingen van dakbedekkingen als leien of dakpannen worden langs de gevels, randen, nokken en ter plaatse van dakkapellen waterdicht afgewerkt met lood.

Voor de bevestiging van deze onderdelen gebruikt de loodgieter koperen spijkers. Om inwateren te voorkomen worden deze spijkers aan de buitenzijde afgedekt met een plakje lood. Dit wordt wel het trotseerloodje genoemd en door de loodgieters sinds jaar en dag gebruikt als “visitekaartje”. Het wordt meestal in schild- of medaillonvorm in een giettang vervaardigd. Het draagt gewoonlijk de initialen of de naam van de loodgieter, een jaartal en een afbeelding (in veel gevallen van loodgieters-gereedschap).

Op de Koppelpoort waren nog twee soorten trotseerloodjes aanwezig. Kleine exemplaren, aangebracht tijdens de restauratie in 1886, met de initialen J.K.. Daarnaast grotere schildjes, vermoedelijk verband houdend met herstellingen van na de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de restauratie van 1997 werd al het lood- en leiwerk vernieuwd. Speciaal voor dit project werden nieuwe trotseerloodjes vervaardigd door de loodgieter met de tekst Amersfoort 1997 en een afbeelding van Sint Joris in gevecht met de draak, als symbool voor Amersfoort.

Dit stukje, geschreven door Sandra Hovens, is overgenomen uit “De Koppelpoort – Hart van de Amersfoortse stadsverdediging”.

RESTAURATIE 1886
RESTAURATIE 1948
RESTAURATIE 1997